Kuulumisia ja nippelitietoja Koreassa selviytymiseen

Moikka!

Nyt on kolmisen viikkoa takana elämää täällä Soulissa, ja pikkuhiljaa vaikeudet alkaa olla voitettu. Kurssit pyörii ja professorit ainakin on innoissaan meistä, varmistelee että kaikki on hyvin ja teetättää muilla kurssilaisilla ylimääräisiä tehtäviä aiheena Soulin nähtävyydet ja mitä tehdä Soulissa, jotta saamme vinkkejä. :D


Kotimetroasema eli Hwajeon

Koulun bomber, näitä on aika monella täällä

Vähän jalkapalloa luennolla

Ajattelin kirjoittaa nyt pienistä jutuista mitkä täällä on pitänyt hoitaa, jotta täällä saa hommat toimimaan ja arjen pyörimään. Kuvat ei liity.






T-money

Matkakortin saa ostettua supermarketeista, esim. heti lentokentältä 7elevenistä. Kortti maksoi 4 000wonia (3e), ja se on ostohetkellä tyhjä, eli seuraava askel on etsiä lippuautomaatti, jossa kortille ladataan rahaa. Metromatka maksaa alkaen 1 250wonia (95snt), jos menee aivan pitkän matkan, esim metrolinjan toisesta päästä toiseen, tulee mahdollisesti muutama satanen lisämaksua. Kortti piipataan metroasemalla kulkuporteissa sisään mennessä sekä ulos tullessa, niinkuin aika lailla kaikkialla maailmassa. Kätevää on, että sama kortti toimii Soulin lisäksi muuallakin Etelä-Koreassa.

AppStoresta kannattaa ladata esimerkiksi Subway Korea sekä Explore Seoul Subway Map, joista ensimmäisestä näkee hyvin metroaikataulut (jopa reaaliajassa jos on netti) ja jälkimmäisessä on selkeämpi metrokartta, mistä on helppo etsiä asemia ja reittejä.




Alien Registration Card eli "ulkomaalaiskortti"

Kaikkien, ketkä viettävät Koreassa yli 90 päivää, on hankittava viisumin lisäksi Alien Registration Card. Jotkut yliopistot hoitavat tämän hakemisen opiskelijoiden puolesta, mutta KAU ei tällaista palvelua tarjoa, ja kortin saamiseksi täytyy itse varata aika maahanmuuttovirastosta. Koska koulumme on hieman Soulin ulkopuolella, meidän tulee hankkia korttimme Goyangin Immigration Officesta, jonne aika tulee varata netissä (Internet Explorer only...). Tämä helpon ja nopean kuuloisen hommankin saa tehtyä vaikeaksi kun kavereina on korealaiset. ARC hakemus vaatii kopiot passista ja viisumista, kaksi passikuvaa (toimistolla oli photobooth, 8 000wonia eli 6e), itse hakemuksen, sormenjäljet ja 30 000wonia (23e). Käsittelyaika Goyangissa on ilmoitetun parin päivän sijaan kaksi viikkoa, Soulissa saattaa olla kolmekin, jonka jälkeen kortin saa käydä hakemassa, ja on vapaa poistumaan maasta niin, että pääsee vielä takaisinkin haha (KAUn meille hankkimat viisumit ovat single entry ja ne mitätöidään jos poistumme maasta ilman ARCtä).






Pankkitili

Tämä taitaa olla suurimmalle osalle näin vähän aikaa maassa viettävälle vapaaehtoinen juttu, ja helpommalla pääsette jos jätätte pankkitilin avaamisen väliin. Monitulkintaisen informaation ja väärinymmärrysten takia maksoin kuitenkin dormista viisisataa euroa liikaa, ja minun on hankittava korealainen pankkitili jotta saan tämän rahan takaisin. Maksoin dormin yliopiston Woori-pankissa käteisellä, koska vaihtoehtona oli joko käteinen tai korealainen tilisiirto. Pankkihenkilökunnan englanti rajoittui aika pitkälti sanoihin "name" ja "address", ja olikin hyvin mielenkiintoista täyttää yhtä sun toista koreankielistä lappusta, joista minulla ei ollut hajuakaan mitä ne ovat. No, onneksi KAU-buddyni katsoo vähän perääni ja kysyi joko olen maksanut dormin, ja vastasin että kyllä, koko 2 000 000wonia, jonka jälkeen hän totesi että olen maksanut 550 000wonia liikaa. Onneksi tämä keskustelu käytiin, koska muuten tuskin ketään olisi minulle ikinä sanonut, että olen maksanut liikaa.

Selvitystöiden jälkeen koitettiin buddyn kanssa mennä avaamaan minulle tili, mutta pankista sanottiin että tarvitsen ym. Alien Registration Cardin tilin avaamiseen. Muilta suomalaisilta olen kuullut että pankkitilin avaamisen pitäisi onnistua pelkällä passilla, myös Woori-pankissa. No yliopistomme kanta tuntuu muutenkin hieman vaihto-oppilas vastaiselta, joten eipä yllättänyt että täällä homma ei toimikaan niin helposti. Tiistaina saan ARCni, eli saadaan homma tämän osalta varmaan etenemään.






F-secure Freedome VPN

Ohjelma, joka vissiin torjuu haitallisia sivustoja ja seurantayrityksiä. Tämä saattaa olla kätevää kun säästää ja hyödyntää näitä Soulin ilmaisia wifejä. Pääsyy tämän hankintaan on kuitenkin se, että sen avulla saa huijattua sijaintinsa. Itsehän olen siis Espoossa, jotta näen katsomosta Salkkarit ja ruudusta vähän Vain Elämäätä ja Ensitreffejä Alttarilla. Tämä sovellus on Netflixin lisäksi, sad but true, elinehto että täällä saa ajan kulumaan, koska sosiaalinen elämä on minimissään ilman toisia vaihtareita tai englanninkielentaitoisia korealaisia. Sovellus maksaa 30e vuodessa iPadille ja iPhonelle, jos sen haluaa myös Macille niin taitaa olla hieman kalliimpi.


-Jenna





Kommentit